Aloittelevalle yrittäjälle starttiraha

Starttiraha on tarkoitettu aloittelevalle yrittäjälle. Rahan tarkoituksena on auttaa yrittäjä alkuun liiketoiminnan käynnistämisessä. Starttirahaa voidaan myöntää yrittäjälle, joka vasta aloittaa toimintaansa. Rahan hakemiseen vaaditaan hakemuksen täyttäminen, mihin on syytä varata riittävästi aikaa. Käymme tässä artikkelissa tarkemmin läpi starttirahanhakuprosessia.

Aloitteleva yrittäjä voi saada veronalaiseksi tuloksi määriteltyä starttirahaa yritystoiminnan alkukuukausille. Ajallisesti puhutaan noin 6 – 12 kuukaudesta. Starttiraha on suuruudeltaan vuonna 2021 noin 700 euroa kuukautta kohden. Raha on tarkoitettu yrittäjän elannoksi yrityksen käynnistysvaiheen ajaksi. Starttirahan saannin ajalle yrittäjälle lasketaan Verohallinnossa tietty veroprosentti, jonka mukaan palkkaa verotetaan. Kelan sivuilta voit lukea, miten etuutta verotetaan.

Starttirahan hakuprosessi vie oman aikansa ja mahdollisesti etuuden myöntämiseksi yrittäjän tulee käydä yrittäjäkurssi, joka saattaa kestää kolmesta viikosta jopa kuukauteen. Rahan myöntämisen edellytyksenä on myös, että yritystoiminnan tulee alkaa vasta starttirahan saamisen jälkeen. Kyseessä on harkinnanvarainen tuki, joten toisen yrityksen starttirahaan ei kannata omaa verrata. Päätös perustuu aina haettavan alan yleiseen kilpailutilanteeseen sekä millainen tarve yritystoiminnalle on kyseisellä paikkakunnalla.

Varaa prosessiin aikaa ja pyydä neuvoja TE-toimistolta. Yrittäjäkursseja löydät täältä.

Starttirahan myöntämisen edellytyksenä ovat seuraavat seikat:

  1. Kattava liiketoimintasuunnitelma. Suunnitelman tulee olla tarkka ja realistinen. Liiketoimintasuunnitelman teossa ei kannata oikoa, koska starttirahan myöntämisen edellytyksenä on usein huolellisesti valmisteltu liiketoimintasuunnitelma. Tarvittaessa pyydä yrityksen liiketoimintasuunnitelman laatimisen apua uusyrityskeskuksesta. Lisäksi aloittelevan yrittäjän tulee toimittaa TE-toimistolle rahoitussuunnitelma ja onko yrittäjä hakenut/saanut yrityslainaa. TE-toimisto haluaa myös selvityksen kannattavuus- ja myyntilaskelmista.
  2. Käy yrittäjäkurssi. Tämä voi monesta yrittäjästä tuntua turhalta, mutta kurssilla oppii paljon yrittäjyyteen liittyviä asioista. Saat tietoa yritystoiminnan verotuksesta, markkinoinnista, riskeistä ja työnantajana toimimisesta. Usein starttirahan myöntämisen edellytyksenä on, että jonkinlainen yrittäjäkurssi on käytynä. Yrittäjäkursseja on hyvin monenlaisia – yrityksen perustamisesta laajempaan osaamiseen.
  3. Yrittäjä siirtyy päätoimiseksi yrittäjäksi. Toiminta on voinut olla aikaisemmin sivutoimi, mutta starttirahan saamiseksi yrittäjän tulee laajentaa toiminta päätoimiseksi. Voit olla myös työtön työnhakija tai työtön, mutta siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä.
  4. Hakemuksen täyttäminen. Starttirahan maksatushakemuksen löydät Oma asiointi- palvelussa tai TE -palvelussa. Hakemuksen täyttämisen lisäksi varaudu keskustelemaan TE-toimiston asiantuntijan kanssa yritystoimintasuunnitelmastasi yms.

Huom. Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, hae starttirahaa omasta kotikunnastasi. Kotikuntasi päättää, myönnetäänkö sinulle starttiraha. Kotikuntasi neuvoo sinua starttirahaan liittyvissä kysymyksissä. Ellet tiedä onko kuntasi kuntakokeilussa, ota yhteyttä TE-toimistoon.

Starttiraha hakemuksen täyttäminen ja suunnittelu vaatii aikaa, mutta kun kaikki on mietittynä hyvin, on sinulla hyvä pohja uuden yritystoiminnan aloittamiseen.

VertaaYrityslainat.fi
Logo