Sijoitusasunnon korkovähennykset 2021

Jos sijoitusasuntoa varten on otettu lainaa puhutaan silloin tulonhankkimislainasta. Yleensä sijoitusasunto hankitaan vuokraustoimintaa varten. Tulonhankkimistarkoitukseen otetun lainan korko on veronalaista tuloa. Sijoitusasuntoon otetun lainan koron voi sijoittaja vähentää kokonaan verotuksessa.

 

Kuinka paljon voin vähentää?

Sijoitusasuntoon otetun lainan korko on vähennyskelpoista.  Ensisijaisesti lainan korko vähennetään pääomatuloista, joita ovat muun muassa asunnosta saadut vuokratulot sekä osinkotulot. Jos jostain syytä pääomatuloja ei ole laisinkaan tai niitä ei ole tarpeeksi, syntyy alijäämää. Tästä alijäämähyvityksestä 30 prosenttia vähennetään ansiotulojen verosta. Tänä vuonna 2021 sijoitusasunnon korkovähennys pääomatuloista on 10 prosenttia. Sijoitusasunnon velan lyhennyksiä ei voi vähentää verotuksessa – ainoastaan tulonhankkimislainan koron voi vähentää.

 

Mitkä kulut voin vähentää?

Sijoitusasunnon velan lyhennyksiä ei voi vähentää verotuksessa – ainoastaan tulonhankkimislainan koron voi vähentää. Muita tulonhankkimismenoiksi laskettavia pääomatuloista vähennettäviä kuluja ovat puhelinkulut, atk-kulut (tietokonehankinnat sekä nettiyhteys) ja ammattikirjallisuuteen liittyvät kulut. Kaikkien mainittujen kulujen tulee liittyä vahvasti tulojen hankkimiseen eli jos esimerkiksi puhut puhelimella vain vapaa-aikaan liittyviä puheluita, et voi vähentää puhelinkuluja verotuksessa. Jos käytät puhelinta vuokraustoiminnan ylläpitämiseen, voit vähentää puhelinkulut pääomatuloista.

Vähennyskelpoinen kulu on myös työhuonevähennys. Jos joudut sijoitustoiminnan vuoksi säilyttämään papereita työhuoneessa, laatimaan vuokrasopimuksia tai etsimään uusia vuokralaisia, voit tehdä työhuonevähennyksen. Työhuonevähennyksen määrään vaikuttaa, kuinka päätoimisesti teet esimerkiksi vuokraustoimintaa.

 

Voiko sijoitusasunnon remonttilainan kulut vähentää?

Sijoitusasunnon korkovähennyksen voi vähentää myös silloin, jos asunnossa tehdään peruskorjaus. Vuosikorjaukseen liittyviä menoja ei voi vähentää ja näillä tarkoitetaan muun muassa seinäpintojen tai katon maalaamista. Jos kuitenkin kyseessä on suurempi remontti, joka sisältää esimeriksi keittiönkaappien uusimisen tai kylpyhuoneremontin, saa korjausmenot vähentää vuokratuloista.

Esimerkki sijoitusasunnon remontista:

Vuokralaisen muuton jälkeen päätät remontoida vuonna 1979 rakennetun sijoitusasunnon. Taloyhtiössä on meneillään samaan aikaan putkiremontti, joten kylpyhuone – ja keittiöremontti on hyvä tehdä nyt samalla. Et tyydy vain maalaamaan pintoja, vaan asunnon kalusteet vaihdetaan nykyaikaisiksi. Asunto on tyhjillään remontin vuoksi kolme kuukautta.

Jos kyseinen remontti on rahoitettu asunto-osakeyhtiön ottamalla lainalla, et voi vähentää yhtiövastikkeeseen sisältyvää korkoa. Jos olet ottanut remonttia varten omaa lainaa taloyhtiössä tehtäviä peruskorjauksia varten ja maksat kyseisessä lainalla osuutesi taloyhtiön kustannuksista tai taloyhtiön lainasta, olet oikeutettu korkovähennykseen. Sama koskee, jos olet ottanut tulonhankkimislainaa – korko-osuuden voi vähentää ensisijaisesti pääomatuloista.

Menot ovat vähennyskelpoisia myös siltä ajalta kuin asunto on tyhjillään esimerkiksi vuokralaisen vaihtuessa tai remontin ajan, kunhan asunto on vuokraustoiminnassa. Ole myös valmis osoittamaan tarvittaessa vuokraustoiminta säilyttämällä vuokrausilmoitukset sekä välityssopimukset.

 

Miten korot ja kulut ilmoitetaan?

Jos olet ottanut sijoitusasuntoa varten lainaa, pankki ilmoittaa lainasi korot suoraan Verohallinnolle. Samoin, jos sinulla on tulonhankkimisvelka pankilta. Tiedot koroista näkyvät esitäytetyssä veroilmoituksessa. Jos korkotiedoissa on virhe tai lainan käyttötarkoitus on ilmoitettu väärin, voit tehdä esitäytettyyn veroilmoitukseen muutokset joko paperiversioon tai Omaverossa.

Muut vähennykset tulee ilmoittaa itse. Näitä ovat muun muassa matkakulut, työhuonevähennys sekä ammattikirjallisuuden hankintaan menneet kulut. Katso vähennykseen oikeuttavat menot ja kulut Vero.fi/ vähennykset.

 

Korkovähennyksen määrä vuosien 2015 – 2021 aikana on laskenut merkittäväsi

Vielä vuonna 2015 vähennyskelpoisesta korosta sai vähentää 65 prosenttia. Vuonna 2020 koroista pystyi vähentämään 15 prosenttia. Tänä vuonna korkovähennys on 10 prosenttia.

KorkovähennysMaksuvuosi
65 %2015
55 %2016
45 %2017
35 %2018
25 %2019
15 %2020
10 %2021

Lainojen korot ovat kuitenkin tällä hetkellä ennätysalhaiset, joten vaikka korkovähennyksestä ei juurikaan hyödy, saan lainaa matalalla korolla. Monet sijoitusasunnon ostajat ovat hyötyneet matalan koron vaikutuksista, koska puolestaan vuokra-asuntojen vuokrat ovat korkealla. Tuotto-osuus jää näin voitolliseksi ja asunnon vuokratuloilla saa asuntoon otetun lainan maksettua nopeasti pois.

Tutustu palvelussamme esillä oleviin yrityslainaratkaisuihin ja hae yrityslaina kilpailukykyisellä korolla ilman sen suurempaa paperityötä.

 

Sinua saattaa kiinnostaa:

Yrityksen perustamisen muistilista

Aloittelevan yrityksen rahoitus

VertaaYrityslainat.fi
Logo