Yrityksen perustamiseen liittyy monenlaista päätöstä ja valintaa. Muista, että et ole asioiden kanssa yksin, vaan voit kysyä asiantuntijoilta apua liiketoiminnan aloittamiseen. Tietyt asiat on kuitenkin yrittäjän itse hoidettava ja päätettävä, mutta onneksi moneen asiaan saa neuvoja ja vinkkejä.
Yritysmuodon valinta
Tämä on ensimmäisiä askelia, jotka sinun yrittäjänä on päätettävä. Yritysmuodon valintaan vaikuttaa, millaiset tavoitteet yrityksellä on liikevaihdon kasvattamiseen. Lyhyesti kiteytettynä toiminimi sopii yrittäjälle, joka myy omaa osaamistaan/palvelua kuten parturi-kampaaja, hieroja, maalari, jne. Jos yrityksen tarkoitus on kasvuun tähtäävää ja pääsy jopa kansainvälisille markkinoille, on yritysmuoto yleensä osakeyhtiö. On kuitenkin hyvä muistaa, että yritysmuodon voi myöhemmin muuttaa toiseen, mutta helpoimmalla pääsee, kun päätöksen pyrkii tekemään jo yrityksen perustamisvaiheessa. Yritysmuodoista voit lukea lisää täältä.
Liikeidean hiominen
Maailmaan mahtuu monenlaista ajatusta ja liikeideaa. Helposti jo tuntuu, että kaikki on jo keksitty. Tarkoitushan ei olekaan keksiä pyörää uudelleen, vaan keksiä toimiva liikeidea pienellä uudella toimintamallilla. Ja eikä vanhassakaan ideassa ole mitään vikaa, jos paikkakunnaltasi puuttuu esimerkiksi hyvä ruokaravintola, ei se vaadi uutta näkökulmaa yrityksen perustamiseen. Hio liikeideaasi harkiten. Ota selvää millaisia yrityksiä on jo olemassa, millaiset ovat kyseisen idean kohdemarkkinat ja mitä uutta sinulla olisi annettavana yrittäjänä ja onko ideasi toteutuskelpoinen ja kuinka suurta pääomaa yrityksen perustaminen vaatii?
Liiketoimintamallin laatiminen
Liiketoimintasuunnitelman laatiminen on tärkeää jo sen vuoksi, että se usein vaaditaan, jos yrittäjä on hakemassa rahoitusta yritykselleen. Suunnitelma on oltava myös olemassa, kun yrittäjä asioi eri viranomaisten kanssa. Liiketoimintamallista tulee ilmetä muun muassa Mitä yritys tekee? Kenen kanssa yritys tekee yhteistyötä, miksi ja miten? Mitkä ovat yrityksen tavoitteet? Miten yritys aikoo varautua mahdollisiin ongelmatilanteisiin?
Yritystuen tai yrityslainan hakeminen
Aloittelevalle yrittäjälle on olemassa erilaisia tukia, joilla yritys pääsee hyvään alkuun. Tällaisia ovat muun muassa starttiraha tai palkkatuki. Tukien ehtoihin kannattaa tutustua heti yrityksen perustamisen alkuvaiheessa, koska esimerkiksi starttirahaa ei voi yrittäjä hakea takautuvasti. Aina pelkkä starttiraha tai muu tuki ei riitä, jos yrityksen toiminnan aloittaminen vaatii suurempia investointeja. Tällaisia voivat olla suuremmat laitehankinnat, liiketilojen remontoiminen tai kokonaan uuden hallin rakentaminen. Tällöin yrittäjän tulee hakea yrityslainaa netistä tai paikkakuntansa pankkikonttorista. Yrityslainan neuvotteluun pankin kanssa tulee varata aikaa. Verkossa yrityslainan hakeminen käy nopeammin, koska lainaprosessi hoitaa alusta loppuun sähköisesti.
Yrityksen kirjanpito
Kirjanpito on tärkeä osa yrityksen taloudellisen tilanteen ja verotuksen seuraamista. Usein yrittäjälle on kädet täynnä muita töitä ja paljon ajateltavaa, joten kirjanpito kannattaa jättää asiansa osaavien henkilöiden hoidettavaksi. Tutustu eri kirjanpitotoimistoihin paikkakuntasi lähellä. Selvitä myös millaisia digitaalisia palveluja kirjanpitoon on tarjolla. Esimeriksi pilvipohjainen laskutuksen käsittely vähentää yrityksesi ja kirjanpitäjän paperityötä. Sähköinen taloushallinto voi alkuun tuntua hankalalta, mutta usein se ei vaadi sen suurempaa tietoteknistä osaamista.
Yrityksen vakuutukset
YEL – vakuutus on yrittäjän lakisääteinen eläkevakuutus, joka on Suomen laissa määritelty pakolliseksi yrittäjälle. Kyseinen vakuutus ei ainoastaan määritä yrittäjän eläkkeen määrää, vaan on myös sosiaalinen turva esimerkiksi työttömyyden tai sairastumisen varalle. YEL -vakuutuksen tarjoamaa perusturvaa on laajentaa ottamalla rinnalle yrittäjän yksilöllisen eläkevakuutuksen. Jos yrityksessä työskentelee yrittäjän lisäksi muita työntekijöitä, tulee heillä olla voimassa oleva työtapaturmavakuutus sekä työntekijän työeläkevakuutus (TyEL). Tietyillä toimialoilla yritykseltä vaaditaan myös potilasvakuutus sekä ympäristövahinkovakuutus. Yrityksen toimiessa ajoneuvoalalla, tulee yrityksen käytössä olevissa autoissa ja muissa menopeleissä olla asianmukainen liikennevakuutus.
Yrittäjällä voi olla myös pakollisten vakuutusten lisäksi muita yrittäjävakuutuksia, jollainen on muun muassa vapaaehtoinen eläkevakuutus. Vakuutusyhtiöllä on tarjottavanaan yrittäjälle erilaisia vapaaehtoisia vakuutusratkaisuja. YEL-vakuutuksesta voit lukea lisää täältä.